De geschiedenis van edelmetalen


Edelmetalen zijn er niet uit zich zelf gekomen er zit meer achter dan dat. In nederland werden ook baaren gemaakt onderandere zilver. Er zijn veel verschillende merken de bekendste uit nederland zijn Drijfhout en Schone.

Firma Drijfhout

Drijfhout en Zoon s Edelmetaalbedrijven werd in 1827 opgericht en maakt sinds 2013 onderdeel uit van het Duitse Heimerle + Meule GmbH. Drijfhout is een van de oudste bedrijven op het gebied van het recyclen van edelmetaal. Klik hier voor de website van het bedrijf. H. Drijfhout en Zoon s Edelmetaalbedrijven N.V. 125 jaar, Chemisch Weekblad 48, nr. 14 (1952) 198-199. Een beknopte beschrijving van de geschiedenis van het bedrijf van 1827 tot 1952.

>

Schone Edelmetaal

Schone Edelmetaal B.V. gaat terug tot 1739 toen het bedrijf door Gerrit Schone werd begonnen. Hij was keurmeester van goud en zilver van de Wisselbank, de voorloper van De Nederlandsche Bank. Het bedrijf, met vestiging te Amsterdam, groeide uit tot leverancier van goudstaven voor de Europese munthuizen. Het archief van de familie Schone en hun essayeursbedrijf bevindt zich in het Amsterdams Stadsarchief. Dit archief geeft in de toelichting een beschrijving van de firma in de periode 1717-1988. In 2003 werd Schone Edelmetaal onderdeel van de voormalige Degussa, in handen van de Belgische Umicore (materiaaltechnologie) Groep. Het Parool wijdde in september 2009 een uitgebreid artikel aan het bedrijf dat toen een topjaar achter de rug had. In de Volkskrant van 3 oktober 2017 verscheen het bericht dat Umicore de productie en raffinage van goud te Amsterdam gaat stopzetten